Zoeken
  • Joycka

Hulpverlening vs. coaching

Wat is nu het verschil tussen een hulpverlener en coach? Die lijn is niet altijd even duidelijk. Hopelijk wordt het iets meer helder door deze blogpost.


Ik probeer het duidelijk te maken met een voorbeeld: stel je hebt een zwaar trauma opgelopen (bv. het overlijden van een ouder). Dan zal coaching geen antwoord kunnen bieden in het begin van het helingsproces, een psychiater of psycholoog wel. Je hebt enkele littekens opgelopen en een hulpverlener zal eerst proberen ervoor te zorgen dat deze niet groter worden of toenemen in aantal. Terwijl een coach eerder zal aanleren over hoe je met de bestaande littekens moet omgaan, namelijk insmeren met de nodige crème. Maar ondertussen heb je de littekens aanvaard. Nog anders gezegd: een hulpverlener verleent hulp omdat de cliënt moet geholpen worden. Bij coaching wordt er gekeken naar welke competenties, talenten en kennis al aanwezig zijn bij de gecoachte. Vaak komt het neer op het vergroten van het zelfvertrouwen.


Wat de verantwoordelijkheid betreft, schelen deze twee vormen ook van elkaar. Bij de coaching draagt de gecoachte zelf de verantwoordelijkheid zodat er empowerend* kan gewerkt worden. Bijkomend staan de coach en de gecoachte op hetzelfde figuurlijke niveau. Bij hulpverlening wordt er vaak vanuit gegaan dat de oplossing van de hulpverlener komt.

Vandaag de dag zien we dat ook hulpverlening meer en meer vanuit de sterktes van hun cliënten beginnen werken en dat kan alleen maar toegejuicht worden.


Op mijn site wordt er eveneens duidelijk gesteld dat ik mijn coachingpraktijk ben gestart om ellenlange lange wachtlijsten van de psychologen in de buurt te verzachten. Spreekt dat dan de bovenstaande uitleg niet tegen? Op het eerste zicht zou je denken van wel aangezien de littekens vers zijn. Ik ga echter uit van de visie dat er dan al kleine stapjes kunnen ondernomen worden zodat die sluitende wondes niet worden vergeten in de tussentijd. Als iemand zich aanmeldt bij mij omdat er niet meteen plaats is bij een hulpverlener dan blijft het nog steeds de bedoeling dat hij/zij uiteindelijk toch naar de psycholoog/psychiater gaat. Op deze manier worden er geen stappen in het helingsproces overgeslagen en kan ik een steun zijn in het effectief op afspraak gaan bij een hulpverlener.


Met dit artikel hoop ik een duidelijker kader te hebben geschetst en waarom ik voor coaching heb gekozen. Ben je benieuwd naar de andere modules die ik aanbied? Binnenkort worden deze uitvoerig beschreven in blogposts.
Uitleg *empowerend: optimaal gebruik kunnen maken van talenten/competentiesCredits foto: Katrina Wright

105 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven