Zoeken
  • Joycka

Ik hang die jurk nog liever terug

Lang heb ik getwijfeld of ik deze blogpost wel zou schrijven maar ik hecht veel belang aan authenticiteit dus here we go...


Mijn hartje maakte een heuse sprong toen ik las dat er een petitie is gestart om de fashion standaarden te veranderen. Wanneer men model wilt worden, moet er voldaan worden aan bepaalde afmetingen. Dit is op zich al absurd als je weet dat ieder lichaam zijn eigen proporties heeft (een deel is genetisch bepaald en een ander deel wordt vaak beïnvloed door je levensstijl). En toch zijn er nog modellen die er alles aandoen om binnen deze standaard te vallen.


Gelukkig is body positivity in opmars, want we stonden tien jaar geleden nog niet zover als nu. Als ik denk aan mijn puberteit, weet ik dat ik regelmatig (prachtige) kledingstukken heb teruggehangen omdat het een large was. Stel dat er iemand tijdens L.O. zou zien dat ik een large kleedje had gekocht?! Een super belachelijke situatie. Natuurlijk laten we tijdens onze tienerjaren ons nog sterk beïnvloeden door peers maar het wordt helemaal banaal wanneer volwassenen er alles aan doen om te kunnen werken binnen de modellenwereld. Er is nog veel werk aan de winkel en toch zijn er al heel wat stappen ondernomen. Zo verschijnt er af en toe eens een boek over hoe je jezelf en dus inclusief je lijf in huidige vorm graag ziet (leestip: Lief voor mijn lijf van Sabine Peeters). Daarnaast zijn er ook al campagnes waarin verschillende lichaamsvormen met respect worden getoond.

En zelf kan jij je steentje bijdragen aan body liberation. Ga je lichaam niet afstraffen maar omarm het. Doe dit iedere dag ietsje meer.


Om te eindigen met Alicia Keys:


A girl on fire is somebody who is completely herself


Btw: het bovenstaande geldt natuurlijk voor alle genders 😉

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven