Zoeken
  • Joycka

Social media: steun of vergif?

Afgelopen week zond de VRT een aflevering van Pano uit waarbij er een verborgen netwerk op Instagram werd blootgelegd. In deze gemeenschap delen jongeren foto’s over zelfverminking, ziekenhuisbeelden en andere negatieve gedachten. Zelf vond ik dit niet verrassend, want wat ik dagelijks te horen en te zien krijg van jongeren is wel degelijk verontrustend. Mijn hart breekt al wanneer ze een quote delen op Instagram dat over een zoveelste teleurstelling gaat. Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van eerlijkheid online. Emoties moeten niet verstopt worden maar zoals Pano aangeeft, kan dit volledig de foute richting inslaan.


In deze reportage zijn er enkele belangrijke nuances naar voren gekomen. Ten eerste dat de meeste jongeren die deel uitmaken van deze dark community vaak al in een depressie zitten en/of een psychiatrische behandeling achter de rug hebben. Met andere woorden zijn dit risicofactoren. Ten tweede brengt deze online gemeenschap erkenning. Hierbij kunnen we ons afvragen of tieners zo emotioneel zwaar voor elkaar moeten zorgen. Ze zitten op een leeftijd waarbij ze hun eigen persoon aan het vormen zijn en dat brengt al genoeg last. Natuurlijk hebben zowel online als offline vrienden tijdens deze periode een impact. Zelf is er tijdens mijn tienerjaren een keer gevraagd door een ouder dat ik haar dochter in het oog zou willen houden. Dat is een grote verantwoordelijkheid die geen enkel kind zou mogen dragen. Een laatste nuance dat naar voren is gekomen, is dat er geen causaliteit kan worden vastgesteld tussen zelfmoord en deze donkere gemeenschap. We moeten er niet belachelijk over doen, deze groep brengt niet het beste in deze jongeren naar boven. Toch kan er niet gezegd worden dat het ene tot het andere leidt.


Maar wat moet je nu als ouder na deze reportage? Moet je je kind social media ontzeggen? Smartphone meteen afgeven wanneer er wordt thuisgekomen van school?

In het vakjargon spreekt men over mediawijsheid. Hier is al veel over gekend en geweten. Zo zijn er enkele initiatieven waaronder de site www.clicksafe.be van Child Focus. We moeten onszelf geen blaasjes wijsmaken. De smartphone volledig controleren is onhaalbaar en bovendien een schending van het kinderrecht ‘recht op privacy’ (art.16). Daarnaast moet je aandachtig zijn voor de risicofactoren waardoor een jongere gemakkelijker een weg zal zoeken naar zulke communities. Heeft je zoon of dochter donkere gedachten? Stap dan naar een hulpverlener. Als ouder is het moeilijk om om te gaan met uitspraken als ‘ik heb een rot leven’, ‘ik bestond beter niet’. Een professional hoort dit niet voor de eerste keer en weet meestal hierop het gepaste antwoord en juiste behandeling.


Knap dat Pano dit grondig heeft onderzocht maar hopelijk brengt dit geen grote angstgolf te weeg bij ouders. Er zijn wel degelijk kinderen die gelukkig zijn en absoluut geen interesse hebben in deze duistere kant van social media. Onnodige angst kunnen ouders lamleggen dus laten we oplettend zijn zonder uit te gaan van het ergste.


Bron: Pano 'Geheim op Instagram'

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven